- Somewhere between graphic and object design”

                ︎

Expeditie
Gijs Molenaar

EDHV + VOOS + Daan Wubben

︎Introductie

Mijn zoektocht naar een stageplek begon al ver voor de kerstvakantie van 2020. Ik had mijn portfoliowebsite de final touches gegeven en maakte een korte zine met werk en motivatie. Ik stuurde deze fysieke bundel naar verschillende grafische studio’s waaruit gesprekken voortkwamen met Bonne Suits, Studio van Lennep & Studio Job. Allemaal net niet. Na wat mailen kwam ik in gesprek met de grafische studio EDHV in Eindhoven. Na een korte videocall van een half uurtje mocht ik aan de slag in Eindhoven. Met zin en een klein beetje spanning begon ik met mijn stage bij EDHV.


︎EDHV

Mijn stage bij EDHV begon onwennig, structuur van 40 uur per week + twee uur per dag reizen valt zwaar. Vooral als de opdrachten die je doet niet echt heel leuk zijn. De mensen waren aardig maar er heerste toch een harde werk sfeer waar weinig flexibiliteit bij kwam kijken.

Anderhalve week verder had ik besloten om te stoppen bij EDHV. Niet als opgever, niet als verliezer maar puur een jonge ontwerper die zijn gevoel volgt. Na een aantal dagen kon ik eigenlijk al gelijk opmaken dat ik niet op mijn plek zat. Er was totaal geen teamverband en veels te hiërarchisch ingesteld. De projecten en het werk van EDHV vond ik tof, alleen toen mijn expeditie begon moest ik geheel ander werk doen dan ik had verwacht. 40+ uur per week naar een beeldscherm staren is gewoon simpel weg niet voor mij weggelegd, ik moest meer met mijn handen doen.

︎Opzoek naar een nieuwe plek

Na een nette afronding met EDHV en een goed gesprek met Guido begon ik met een frisse blik te zoeken naar een stageplek. Gelukkig had ik hierdoor wel tijd om samen met de werkgroep van VOOS verder aan de slag te gaan.

Een aantal dagen later nadat ik gestopt was bij EDHV kreeg ik een tip van Lois dat er bij hen in het pand een kunstenaar zat waar mijn werk heel goed bij paste (Daan Wubben). Niks te verliezen stuurde ik hem direct een mailtje. Twee dagen later stuurde Daan een berichtje terug dat ik op gesprek mocht komen. In ons gesprek klikte het meteen al super goed, we praatte over kunst. Wat de overeenkomsten waren in ons werk en over een plan waar aan we samen konden werken tijdens mijn stageperiode. Binnen een week had ik eigenlijk al een nieuwe plek, 3 dagen per week. Hierdoor ontstond er gelijk ruimte om voor 1 dag in de week me weer aan te sluiten bij het VOOS team.
︎VOOS

Samen met Aisha, Lois, Nikki Saida en Kato hadden we voor de expeditie een eigen geïnitieerd project gedaan bij Intermedia. Bij dit project hebben we een digitale Leertuin ontwikkelt gericht op middelbare scholieren die informatie kunnen vergaren op een toegankelijke, humoristische manier over seks. Deze samenwerking was zo goed, flexibel en motiverend dat we collectief hadden besloten om door te gaan met de samenwerking in de vorm van een stage. 1 dag per week hielpen we VOOS met het creëren van een nieuwe website, het ontwikkelen van content voor Social Media en dachten we samen na over concepten voor merchandise, exposities, een VOOS festival en andere toekomstplannen.

In het begin van de stage hadden we een brainstorm dag waar we eindelijk fysiek kennis konden maken met Karlijn en Ezra (zussen en bestuurders van VOOS). Dit ging op een effectieve noch ludieke manier waarbij we post-its gebruikte voor ideeën, concepten en dromen voor de stichting. Uiteindelijk gingen we alles categoriseren wat haalbaar was tijdens onze stageperiode en wat we graag wilde bereiken in de toekomst.

Naar aanleiding van de Leertuin die we hadden gecreëerd voor voos kwam erop neer dat we de website van VOOS in dezelfde identiteit wilde ontwikkelen. Daarnaast wilde we de Instagram van VOOS aanpakken en nieuwe content creëren voor Social Media. Samen met Lois en Aisha focuste wij ons op de website en Saida, Kato en Nikki op de instagram. Iedere donderdag kwamen we bij elkaar en werkte we samen aan VOOS, qua werkplek verschilde dit van School of bij ons in de studio in Utrecht. De communicatie verliep goed en konden goed samenwerken. Ook met voos verliep de communicatie goed, we hadden elke donderdag een videocall waarbij we progressie, feedback en andere aspecten besproken.

Voor de VOOS website begonnen we eerst met de bestaande identiteit. Andere kleuren, typografie van de leertuin en het geheel wat aan te scherpen. We vonden het belangrijk dat de nieuw ontworpen identiteit ook bewaakt en doorgevoerd werd in alle uitingen die Voos deelde met de wereld, hieruit ontstond een duidelijke stijlsheet die we zelf maar ook VOOS kon gebruiken. Nadat de identiteit was vastgesteld begonnen we met ontwerpen in Adobe XD waarin we de wireframes besproken met Karlijn en Ezra, toen we een go kregen van de stichting begonnen we met ontwikkelen in Tilda (een digitaal website builder platform). Dit proces was redelijk hetzelfde bij de leertuin en verliep soepel.

Toen de website live ging was VOOS enorm enthousiast, waardoor wij ook energie kregen om de samenwerking door te zetten. Na de vakantie gaan we verder als collectief met werken voor VOOS. Meer focus op de merchandise wat de stichting kan verkopen zodat wij er ook wat aan verdienen. Samen met zijn 6e zijn we weer beter geworden in samenwerken en heb ik echt het gevoel dat we als collectief verder willen. We zijn aan het brainstormen over een publicatie die we willen maken over seksueel gerelateerde ontwerpen die we (los van VOOS) willen publiceren.︎Daan Wubben

Daan Wubben wat een heerlijke vent. Ik heb gemerkt dat ik niet alleen een goede stagebegeleider heb gehad maar ook een goede vriend heb gemaakt. Samen werkte we 3 dagen per week aan het herinrichting en ontwerpen van de studio, het project Peacekeepers, creëerde ik een nieuwe website en besproken/experimenteerde veel met nieuwe projecten. Samen waren we geïnteresseerd in onopvallend en allerdaags ontwerp, waar we samen veel over spraken. Daan had speciaal voor mij een plan ontwikkeld met projecten en opdrachten waar mijn stagedoelen op aansloten, zoals meer grafisch ruimtelijk werken. Nieuwe materialen/technieken/vormen ondekken, dieper nadenken over maatschappelijke thematieken en beter leren om me heen te kijken.

Daan’s studio was gelegen in Eindhoven op een steenworp van Centraal station genaamd NULZES. Een collectief kunstenaars die samen werkplaatsen deelde, een prettige, professionele plek waar ik met plezier heen ging. Twee dagen per week ging in naar Eindhoven en een dag werkte ik in Utrecht in de studio. Daan deelde samen met Lotte een ruimte (waar Lois stageliep) en zag er redelijk kaal en saai uit waar 1 klein tafeltje stond. Hieruit kwam de eerste opdracht. “Als we samen hier willen werken hebben we eerst een grotere tafel nodig” dus kreeg ik gelijk een zaag in mijn handen en begonnen met het maken van een tafel.


Studio ontwerp
Na wat analyseren van de studioruimte wilde we een nieuw ontwerp maken voor de studio, met elementen zoals een nieuwe tafel (de andere was een tijdelijke tafel) een plek waar we staand konden werken, planning, een soort showcase waar we boeken konden bekijken, een plek waar we konden documenteren en een prullenbak.

Daan liet me gelijk al op een hele andere manier kijken naar een ruimte, we categoriseren alle elementen die we gingen ontwerpen en deden research naar de geschiedenis, vorm, functie en techniek. Met het ontwerp voor alle elementen begon ik veel met schetsen, maquettes bouwen en plattegronden tekenen voor de studio. Vervolgens maakte ik veel technische tekeningen, maakte indelingen voor de stellingkast en deed veel onderzoek naar kleur en materiaal. Toen we uiteindelijk eens waren wat het definitieve ontwerp ging worden maakte ik een zaagschema en materiaalplan op zodat we alles overzichtelijk hadden tijdens het realiseren, daarnaast maakte ik kostenberekeningen zodat we precies wisten wat alles in totaliteit ging kosten.

Na een aantal weken waren we naast alle andere projecten al aardig opgeschoten met de ruimte, maar voordat we begonnen aan het realiseren van alle objecten had Daan een aanbod gekregen om een andere studio te huren bij Kade Clubhuis in Eindhoven. Samen gingen we kijken naar de ruimte of het geschikt was voor ons beide en of er potentie in zat. Tijdens dit proces gingen we weer schetsen maken voor de ruimte en alles opmeten. Een week later kreeg Daan te horen dat hij niet gekozen was voor de ruimte, “thats life”. Toen we gingen kijken bij de nieuwe waren we samen verliefd geworden op een tafel design die we daar tegen kwamen genaamd Ahrends Move-it table. Uiteindelijk hadden we de keuze gemaakt om dit design aan te schaffen voor een schappelijk prijsje van 450 euro. Daarnaast deden we ook veel onderzoek naar kunst depots over hoe hun schilderijen stalde. Voor in de studio hebben we uiteindelijk een grid gemaakt op de stellingkasten waar we makkelijk prints konden ophangen.

In de laatste weken waren we vooral bezig met 2 elementen, we wilde een boekenplanken maken voor al de boeken die Daan ooit in zijn leven had gekocht en een soort verhoging voor in de vensterbank om staand te werken. Dit hebben we uiteindelijk laten lasersnijden en poedercoaten om het aan te laten sluiten in de stPeacekeepers
Naast de ruimte waren er natuurlijk ook andere projecten waar we aan werkte, Daan had net een boek gepubliceerd genaamd Peacekeepers. Een serie van 100 speelgoedpistolen die het maatschappelijke thema van geweld en de esthetiek van wapens verteld. Tijdens mijn stage had Daan dit boek al gepubliceerd en zat midden in de verkoop en de promotie van het boek, wat voor mij heel leerzaam was over hoe je een boek nou eigenlijk de wereld inbrengt en wat er allemaal bij komt kijken. We deden samen research naar boekenhandels, verpakte boeken en besproken veel hoe we nog meer konden halen uit het boek.

Samen met het boek Peacekeepers was Daan bezig met een expositie voor Peacekeepers. Daarvoor moesten we prints ontwikkelen van de guns. Daar kwam veel research bij kijken voor prints en lijsten. Welk formaat past het best bij de prints, papier en techniek van drukken. We bezochten samen drukkerijen en lijstenmakers, maakte zorgvuldige keuzes in de lijst die het beste bij de prints paste en lieten veel proefprints drukken. Samen maakte we een overzicht en formaten bestand zodat potentiële klanten een goed overzicht hadden als ze prints wilde kopen. We bezochten samen expositieruimtes en gingen in gesprek met galeriehouders, wat voor mij heel leerzaam was om mee te maken en te leren waar je allemaal op moet letten als je een ruimte bezoekt.
Lijsten
Naast Peacekeepers stond Daan ook nog in de startblokken om te beginnen met nieuwe projecten. Daan maakte veel seriematig fotografie werk en zochten een oplossing om een serie te tonen in een lijst, zodat we dat konden verkopen als object. We deden veel, maar echt veel onderzoek naar wat de beste techniek kon zijn om een raster te realiseren in een lijst. Van systeemplafon, aluminium watersnijden naar alles laten maken uit hout. Bij dit project hebben we veel nagedacht over verschillende technieken en is mijn kennis in materiaal, techniek in verbindingen enorm gestegen.


Vaatwastabletten
Naast de ruimte en Peacekeepers experimenteerde en dachten ook veel na over andere projecten. Daan had een obsessie gekregen voor vaatwastabletten. Puur functioneels en alledaags maar noch zo gedetailleerd en esthetisch. We gingen samen rond de deuren om te vragen of we een tablet mochten hebben met het doel om zoveel mogelijk verschillende te verzamelen. Deze tabletten fotografeerde we in de studio om te kijken wat voor beeld het opleverde.

250ML
Naast de vaatwasblokken waren hadden we ook nog fascinaties voor energyblikjes. Dit kwam vanuit een perspectief over hoe we nadachten over hoe de maatschappij altijd maar door blijven gaan en voor korte termijn energie boosts kiezen. Ook hierbij hadden we een hele collectie verzameld en technieken onderzocht hoe we de blikjes het beste konden fotograferen. Het ging bij dit project ook vooral om kwantiteit, we wilde het liefst rond de 1000 verschillende blikjes fotograferen en publiceren in een boek. Voor dit boek had Daan gevraagd om een opzet te maken en te kijken hoe we het best het beeld konden presenteren.


Beautiful Design
In het begin van de stage hadden we ook een plan opgesteld over hoe samen beter om ons heen konden kijken, en ideeën beter konden opslaan. Dit leiden naar een fotografie project waar ik uiteindelijk een serie over had gemaakt. We gingen de straat op en fotografeerde simpelweg wat we interessant vonden. Na de eerste fotoserie kwam uit dat ik vooral geïnteresseerd was in ontwerp wat niet perse ontworpen was maar heel functioneel was opgelost. Met dit in de achterliggende gedachten had ik uiteindelijk de fotoserie “Beautiful Design” gemaakt.


Van de prullenbak op de hoek van de straat tot het blikje wat je erin in deponeert. in de 20ste eeuw zijn we omringt door ontwerp. Over de functionaliteit, esthetiek en ervaring wordt tot in de kern uitgedacht en vormgegeven. Maar wat als de niet-ontwerpers iets puur functioneels een oplossing bedenken zodat het gewoon weer werkt? In de serie “Beautiful Design” ben ik opzoek naar de schoonheid van toevallig ontwerp, waarin men hun creativiteit gebruiken als oplossing. Waarin de diversiteit van de ontwerp methodiek een interessant kader schets hoe de maatschappij is gevormd. De schoonheid van design is waarbij men noodgedwongen is om iets op te lossen en daar een creatieve oplossing voor nodig heeft om het gewoonweg functioneel te maken.


Nieuwe identiteit + website
Voornamelijk toen ik 1 dag in de studio hier in Utrecht werkte was ik vooral bezig met de nieuwe website en identiteit voor Daan, hij was niet echt tevreden over zijn oude website en ik als graficus kon daar natuurlijk al mijn skills laten zien. Ik begon met schetsen en bespreken met Daan wat die nou precies wilde. Toen we uiteindelijk op een ontwerp kwamen die ik had gemaakt in Adobe XD begon ik in Cargo met het bouwen van de website. Het was voor mij ook weer een tijdje geleden dat ik met Cargo werkte dus het was voor mij ook weer heel leerzaam om dat op te pakken. Daan was enthousiast over wat ik uiteindelijk had gemaakt, na heel wat sparren over kleur, typografie en animaties kwamen we op dit definitieve ontwerp van www.daanwubben.nl.


︎Conclusie

10 weken lang stage, ik kijk terug op een tijd die supersnel gegaan is maar waarin ik toch ontzettend veel heb geleerd. De keuze om bij EDHV te stoppen ben ik nog steeds ontzettend blij mee geweest, puur je gevoel volgen en kijken naar andere plekken.
Samen met Daan en het team van VOOS was het de perfecte weekverhouding tussen hard werken en afwisseling in de week. Ik merk dat ik door de stage bij Daan veel handiger en technischer ben geworden met materiaal, vorm en conceptueel nadenken, wat perfect aansluit op mijn afstuderen. Met VOOS zijn we weer een stukje beter geworden in de communicatie en workflow waarin een goede basis is gelegd voor in de toekomst. Het enige minpuntje wat soms om de hoek kwam kijken was dat ik eigenlijk het afgelopen half jaar alleen maar werk hebt verricht voor andere mensen en niet voor mezelf. Tuurlijk was dat heel leerzaam alleen had ik helemaal geen ruimte en tijd om voor mezelf aan de slag te gaan. Uitkijkend op het laatste jaar en afstuderen heb ik hier extreem veel zin in, om al die kennis die ik heb geleerd toe te passen in mijn eigen werk.


︎︎︎Afbeelding 1 {front   cover van fysieke zine “The New Intern”}
︎︎︎Afbeelding 2 {In deze wat verwarde anderhalve week heb ik een ding geleerd wat mij interesseerde was dat EDHV een goede methode had om kleuren te kiezen voor een nieuwe identiteit, om te zoeken in materialen, objecten en fotografie. Niet in vlakken.}

︎︎︎Afbeelding 3 {Nieuw beeldmerk wat we hebben ontwikkeld voor VOOS.}︎︎︎Afbeelding 4 {VOOS team.}


︎︎︎Afbeelding 5 +6
{De nieuwe VOOS website, www.voos.nl + Nieuwe Social Media Content}


︎︎︎Afbeelding 7 
{Ik en Daan, af en toe een potje schaken tijdens de pauze}︎︎︎Afbeelding 9
{Plattegronden van de studio’s}︎︎︎Afbeelding 10
{Attributen ontwerp + zaagschema’s & materiaalplan}
︎︎︎Afbeelding 11
{Final studio ontwerp}︎︎︎Afbeelding 12
{Project Peacekeepers}︎︎︎Afbeelding 13
{Prints Peacekeepers}︎︎︎Afbeelding 14
{Opzet publicatie 250 ML}︎︎︎Afbeelding 15
{Serie Beautifull Design}


︎︎︎Afbeelding 16
{Nieuwe website www.daanwubben.com}︎ gijs-molenaar@hotmail.com
︎+ 316 202 88 596